17e bogenroute Schutterij de Eendracht

Inleiding

Nieuw Wehl is een dorp met ± 1.000 inwoners. Het is ontstaan uit de buurtschap Achterwehl. Na de bouw van school, kerk en zusterhuis van de Mariastichting (nu Elver) werd op 14 juli 1933 de naam door de gemeente veranderd in Nieuw Wehl.

Op 18 september 1948 werd schutterij “De Eendracht” opgericht en sindsdien werd half augustus, op zondag en maandag, het jaarlijkse schuttersfeest gehouden.

In 2016 werd het schuttersfeest voor het eerst gehouden in combinatie met de processie. Deze nieuwe traditie vindt plaats in het eerst volledige weekend van juli.

Op de zaterdag wordt begonnen met de processie en daarna kan het schuttersfeest tot en met de zondag gevierd worden. Op vrijdag worden de schuttersbogen en straatversiering geplaatst.

In 1979 werd door de bewoners van de Heikant buurtschap de eerste schuttersboog geplaatst. Andere buurten en straten volgden het initiatief tot het oprichten van bogen en straatversieringen, waardoor Nieuw Wehl er tijdens het schuttersfeest geheel versierd uitziet.

In 2003 werd er voor de eerste keer een bogenroute opgezet door Jan Aaldering; een initiatief dat door de schutterij van harte ondersteund werd.

Dit jaar kan er voor de 17e keer een bogenroute gereden worden in Nieuw Wehl.

Wij wensen u een mooie fietstocht toe!

 

Bogenroute 2019

Vanaf het Boerenbondplein slaan we rechtsaf en na het kerkhof staat de boog van De Goeie Kant.

Deze boog kan snel geplaatst worden door de verschillende stukken als een bouwpakket in elkaar te zetten. Het leggen van het horizontale deel vereist bij elke boog de nodige precisie. Met goed materiaal en vakkundigheid lukt het elk jaar weer.

 

Aan het einde van de weg gaan we linksaf de Doesburgseweg op en gaan daarna de eerste weg linksaf de Karnemelkweg in. Hier staat de boog van De Buutenlu-j.

De dieren die in deze buurt gehouden worden (koe, varken en paard) zijn een vast onderdeel van deze boog. De versiering is in de Wehlse kleuren, geel en blauw.

 

We draaien om en gaan rechtsaf  en rijden de Doesburgseweg verder af. Aan het eind slaan we linksaf de Kleefslagseweg in. Bij de T-splitsing fietsen we linksaf de Mgr. Hendriksenstraat op en komen aan bij de Mgr. Hendriksenboog.

Deze straat en boog zijn vernoemd naar de hulpbisschop van Utrecht, wiens geboortehuis in deze straat staat.

Doordat de versiering van bogen gemaakt werd van crêpepapier, was het papier na een regenbui slap en waren de kleuren doorgelopen. Daarom wordt bij bogen meer en meer gekozen voor kunststof materialen, die jaren mee kunnen.

 

Na de boog gaan we linksaf de Horststraat in.

De bewoners van deze straat waren de eersten die straatversiering plaatsten. Waren dat in het begin nog meiboompjes met oranje en witte roosjes, nu ziet men vogels op het nest (horst) zitten.

 

Aan het einde van de straat rijden we rechtsaf de Nieuwe Kerkweg op en op het kruispunt rijden we onder/langs de GZNB-boog rechtdoor en zien dat dit gedeelte van de Nieuwe Kerkweg versierd is met vlaggetjes, die gespannen zijn van de gevels van de woningen tot de straatkant.

We gaan rechtsaf de Middelhorst in en aan het eind van deze korte weg kunnen we links de LaHomix –boog in de verte al zien.

Vanaf de eerste boog van de Lage Horst mix in 2009 veranderde de versiering van de boog regelmatig.

Zo was er een bouwboog, een babyboog, een pakjesboog enz. De laatste jaren is de boog versierd met handafdrukken.

 

We rijden er naar toe en daarna terug en komen bij de Narrenboog.

Dit gedeelte van de Lage Horst werd eerst alleen met straatversiering opgevrolijkt; sinds 2005 staat er een boog die dit jaar vervangen zal worden door een nieuwe.

 

We vervolgen de weg en houden rechts aan en na de bocht zien we de Mila-boog.

Mila is de afkorting van Middelhorst en Lage Horst.

Dit is de enige ronde boog in Nieuw Wehl.

Toen vorig jaar bekend werd dat Janno Vonk de nieuwe koning van de schutterij was, wilde de buurt zijn (ouderlijk) huis versieren, zoals gebruikelijk is. Dat was niet nodig.

De Milaboog werd verplaatst naar het huis aan de Nieuwe Kerkweg. Onderweg werd daarbij ook nog de Heikantboog gepasseerd.   

 

Na de Milaboog gaan we linksaf en daarna rechtsaf de Nieuwe Kerkweg in. We rijden naar de Heikantboog.

Ooit trok de schutterij onder deze boog door om de koning op te halen, maar een aantal schutters vertikten het om onder de boog door te lopen.

Sommigen liepen om de boog heen; anderen hadden een ladder meegenomen en klommen er over heen.

In 2011 heeft deze boog bij Amphion in Doetinchem gestaan tijdens een congres van de Vereniging van Ned. Gemeenten. Burgemeester Kaiser wilde de bezoekers van het congres kennis laten maken met de traditie van de schuttersbogen.

Toen de boog versierd en al stond, kwamen Kaiser en wethouder Drenth samen het even traditionele kratje bier brengen en dronken een glas of zo mee.

 

We draaien weer om en gaan terug richting ons dorp en gaan de eerste weg rechtsaf de Deutseveldstraat in.   

Deze straat wordt elk jaar versierd met schutters op palen.

 

We houden links aan en aan het eind van de weg ziet u aan de rechterkant ons processiepark.

Het park is vanaf  het jaar 2000 geheel gerenoveerd met hulp van vele vrijwilligers. Er staan banken om even te gaan zitten en u kunt er een korte wandeling maken. 

 

Hierna gaan we rechtsaf de Nieuw Wehlseweg op en fietsen tussen de molentjes naar de volgende boog; die van de Möllehoek.

De naam verwijst naar de even verderop staande molen. In 1983 werd door de pas opgerichte buurtvereniging de eerste boog op deze plaats gezet. In 2009 was deze buurt in rep en roer, want de schuttersboog was gestolen. Overheidsdienaren werden ingeschakeld. Na uren zoeken en betalen met enkele kratten bier is ie weer teruggevonden. Met een vertraging van enkele uren kon toen de boog alsnog opgebouwd worden.

 

We gaan onder de boog door en slaan linksaf de Oude Doesburgseweg in. Aan het einde gaan we rechtsaf de Doesburgseweg op en weer linksaf de Grindstraat in.

We komen bij de boog van De Uuthoek 

Dit is inderdaad de boog die het verst van de bebouwde kom staat, maar rijdend op de Doesburgseweg is hij al van verre te zien.

 

We fietsen verder in de Grindstraat en slaan de eerste weg rechtsaf de Breedestraat in. Aan het einde van de weg gaan we linksaf de Doesburgseweg op en na ± 300 meter rijden we rechtsaf de Heijendaalseweg in.

Deze weg is niet helemaal geasfalteerd, maar goed begaanbaar.

 

We gaan de eerste weg rechtsaf de Kerkhofweg in en fietsen langs de Bernadettemolen.

Bij de molen staat ook een kleine molen die oorspronkelijk gemaakt is voor een pronkzitting van carnavalsvereniging

De Mölledraejers. Voor de feestelijkheden van de carnavalsvereniging beginnen, wordt de möl aan de dre’j gemaakt. Het spandoek met het opschrift ‘Welkom in Mölledarp’ wordt tussen 2 wieken van de molen opgehangen en door de wieken te draaien staat de tekst tussen de bovenste wieken.

 

Aan het eind van de weg gaan we rechtsaf, onder de Möllenboog door en zien rechts de boog van Elver,

De versiering van deze boog is gemaakt door cliënten van deze instelling voor mensen met een geestelijke beperking.  

 

Voor de kerk staat de Kerkboog.

Het schuttersfeest wordt begonnen met een schuttersviering met processie naar het processiepark.

Na de herdenking van de overleden leden bij de Mariakapel en de vendelhulde trekt de stoet naar de schutterstent en beginnen het feest en andere activiteiten in en rondom de tent.

De kerkboog werd oorspronkelijk alleen geplaatst vanwege de processie, maar wordt sinds 2007 ook voor de bogenroute opgebouwd. De boog is versierd met bloemen in de kerkelijke kleuren geel en wit.

 

Als u de weg vervolgt tot het kruispunt met de GZNB-boog en rechtsaf gaat komt u weer bij het beginpunt van deze route.

Als u dit boekje niet bewaart, stellen wij het op prijs als u deze teruglegt voor hergebruik. Het aantal deelnemers is namelijk van te voren moeilijk in te schatten.

Een bijdrage voor de drukkosten kunt u kwijt in de kist.

Graag tot volgend jaar.

Juli 2019